Prestashop Modules

Kuchnie opalane drewnem

Użytkowanie pieców na paliwa stałe niesie za sobą ogrom zalet. Użytkując je jesteśmy uniezależnieni od zewnętrznych źródeł energii, wystarczy nam jedynie odpowiedni zapas drewna. Urządzenia te budują w domu odpowiedni klimat, można się przy nich ogrzać i zrelaksować, a w przypadku kuchni  przygotowywać także ciepłe posiłki.

Obecnie rynek oferuje szeroki wybór kuchennych urządzeń grzewczych. Nie ma problemów z dobrem kuchni w odpowiednim kolorze i stylu, która będzie oddawała charakter pomieszczenia. Wszystko zależy od właściwego jej posadowienia i zaprezentowania. Można ją umieścić nawet na stosunkowo niewielkiej powierzchni, gdzie będą stanowić "płonącą wizytówkę" pomieszczenia.  

Funkcjonalność

W większości kuchnie posiadają izolowane ściany boczne, które ograniczają intensywność nagrzania zewnętrznych ścian bocznych kuchni. Osoby, które zamierzają zabudować kuchnię w ciągu mebli kuchennych swój wybór powinny kierować na modele wyposażone w dodatkowe kanały wentylacyjne. Duża powierzchnia szybów konwekcyjnych skutecznie odprowadza nadmiar ciepła i ogranicza nagrzanie bocznych ścian kuchni do bezpiecznej temperatury, nie stanowiącej zagrożenia pożarowego dla sąsiadujących mebli. Są to elementy, które podnoszą jednocześnie efektywność ogrzewania. Podobnie jak we wkładach kominkowych wykorzystują konwekcję, dystrybuują ciepłe powietrze. Przepływające kanałami wzdłuż ścian powietrze ogrzewa się i unosi ku górze, dołem napływa powietrze chłodniejsze.

W przedniej części kuchni znajduje się przeszklony piekarnik. Kuchnie mogą być także zaopatrzone w płytę ceramiczną, stosowaną we współczesnych kuchniach elektrycznych. Urządzenia są wielofunkcyjne. Na płycie można gotować i smażyć potrawy oraz dusić je i piec w piekarniku.

Występują także modele kuchni z wbudowanym w komorę paleniskową płaszczem wodnym. Odpowiednie podłączenie zasobnika wodnego do takiej kuchni umożliwia wytworzenie ciepłej wody użytkowej dla całej rodziny. Płaszcz wodny nie ma wpływu na działanie piekarnika i gotowanie.

Osoby planujące wykorzystanie kuchni do ogrzewania pomieszczeń za pomocą czynnika wodnego muszą zwrócić uwagę na  moc obiegu wodnego urządzenia. Kuchnia o źle dobranej, niewystarczającej mocy obiegu wodnego może nienależycie obsługiwać podłączone do instalacji odbiorniki ciepła. W takich przypadkach eksploatacja kuchni będzie mało wydajna i  niepraktyczna w codziennym użytkowaniu. Będzie wymagała częstego uzupełniania paliwa w komorze spalania.

Eksploatacja

Zasady palenia na kuchniach są te same jak w przypadku wkładów kominkowych. Do palenia w kuchni należy stosować sezonowane drewno liściaste. Wykorzystując jako opał dobrze wysezonowane drewno kuchnie są w stanie wytworzyć dużą ilość energii użytkowej oraz odwdzięczą się niezwykłym spektaklem czysto palących się polan drewna.

Sposób podłączenia

Kuchnie są podłączane do przewodów kominowych o standardowej średnicy 150 mm. Należy pamiętać by usytuowanie kuchni uwzględniało umiejscowienie komina. Rodzaj komina nie ma znaczenia - może być to tradycyjny komin wymurowany z cegieł, systemowy komin ceramiczno - betonowy lub dwuścienny stalowy.

Kuchnie z wymiennikiem wodnym mogą być dodatkowo zaopatrzone w wężownicę schładzającą, która zapobiega zagotowaniu się wody w instalacji C.O.  Kuchnie takie mogą być podłączone do instalacji C.O. w układzie zamkniętym. Kuchnie niezaopatrzone w chłodnicę płaszcza wodnego można podłączyć jedynie do instalacji C.O. w układzie otwartym tj. zabezpieczonej otwartym naczyniem wzbiorczym.

Reasumując kuchnie stanowią bardzo ciekawe rozwiązanie od strony wizualnej oraz pod względem funkcjonalności. Ich eksploatacja jest równie łatwa jak użytkowane typowych wkładów kominkowych.

Dzięki izolowanym ścianom bocznym, dodatkowo wyposażonym w kanały wentylacyjne są przystosowane do zabudowy meblowej. Kuchnie zaopatrzone w płaszcz wodny energię spalania mogą wykorzystać do wytworzenia C.W.U. W tym przypadku  ciepło stanowi „produkt uboczny” wynikający z przygotowania potraw na kuchni.

Kuchnie opalane drewnem świetnie wpisują się we współczesne trendy. Są urządzeniami grzewczymi, które z palącego się w ich paleniskach paliwa potrafią wyjątkowo sprawnie wykorzystać ciepło.